Modern Arnis D.A.S            arnis1 copy                     Filipino Martial Arts

                  

Modern Arnis

Modern Arnis GM Presas

H σύγχρονη Αρνις είναι μια πολεμική τέχνη, η οποία προέρχεται από τις Φιλιππίνες και καθιερώθηκε από τον αείμνηστο Remy Presas ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοάμυνας. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει μια μέθοδο εκπαίδευσης χωρίς τραυματισμό, καθώς και ένα αποτελεσματικό σύστημα αυτοάμυνας, στο οποίο να εμπεριέχονται και βασικά χαρακτηριστικά της παλιάς τέχνης Αρνις. Προέρχεται κυρίως από το παραδοσιακό Presas στυλ της οικογένειας του Μπόλο (μαχαίρι) και το ραβδί-μονομαχίας, τέχνη του Balintawak Eskrima, με επιρροές και από άλλες πολεμικές τέχνες των Φιλιππίνων και της Ιαπωνίας.
Εκπαίδευση
Ένα από τα χαρακτηριστικά των πολεμικών τεχνών των Φιλιππίνων, είναι η χρήση των όπλων από την αρχή της εκπαίδευσης και η σύγχρονη Αρνις δεν αποτελεί εξαίρεση. Το κύριο όπλο της είναι το ραβδί-μπαστούνι το οποίο είναι από ζαχαροκάλαμο ή αλλιώς Μπαστόν (σκυτάλη), η οποία διαφέρει σε μέγεθος από σχολή σε σχολή, αλλά το σύνηθες μήκος της είναι περίπου 28 ίντσες (71 cm ). Ο Remy Presas δίδαξε δυο τεχνικές με μονό ή διπλό ραβδί, δίνοντας έμφαση στον τρόπο άμυνας όταν βρίσκεσαι άοπλος ενάντια στο ραβδί ή στα λογχοειδή όπλα που το αντικαθιστούν. Αυτή η άμυνα είναι μέρος του προγράμματος των σπουδών της τέχνης.
Λέγεται πως όταν άρχισε να διδάσκεται η Αρνις, το ραβδί εθεωρείτο ιερό από τους επαγγελματίες (Arnisadores) και ως εκ τούτου ένας επαγγελματίας αναμενόταν πως θα έπληττε με το μπαστούνι του το χέρι ή το αντιβράχιο του αντιπάλου και όχι το ραβδί του . Αυτό είχε το πλεονέκτημα ότι είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος επίθεσης σε μια πραγματική μάχη, που αναφέρεται και ως «defanging το «φιδι». Δηλαδή και να χάσει ο αντίπαλος το όπλο του, δεν απειλείται ουσιαστικά.
Ωστόσο αυτό αποθάρρυνε πολλούς επίδοξους επαγγελματίες εξαιτίας της επώδυνης ζημιάς που μπορεί να προκληθεί από τα χτυπήματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πολεμικές τέχνες των Φιλιππίνων να κινδυνέψουν να εξαφανιστούν σε πολλές περιοχές της χώρας. Αντίθετα οι ιαπωνικές πολεμικές τέχνες όπως το Καράτε και το Τζούντο άρχισαν να γίνονται πολύ δημοφιλείς
Ο Εκσυγχρονισμός λοιπόν της μεθόδου της Αρνης από τον Remy presas αποσκοπούσε στην διατήρηση των πολεμικών τεχνών των Φιλιππίνων. Δίδαξε την μέθοδο του χτυπήματος με το ραβδί πάνω στο ραβδί του αντιπάλου, κατά τη διάρκεια της πρακτικής εξάσκησης, η οποία προσέλκυσε αρκετούς νεοεισερχόμενους στην τέχνη, η οποία άρχισε να διδάσκεται και στα σχολεία των Φιλιππίνων. Η τεχνική «defanging το «φιδι» παραμένει ως η βασική μέθοδος στη διδασκαλία της Αρνης και επί της πρακτικής εφαρμογής είναι αναμενόμενο, κάποιος να χτυπηθεί ή στο μπράτσο ή στο χέρι. Αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άδεια χέρια, γνωστή ως μέθοδος καταστροφής των άκρων.
Η τεχνική αυτοάμυνας που διδάσκεται όταν τα χέρια είναι χωρίς όπλο είναι εντυπωσιακή δλδ κλείδωμα ρίψη κ.λ.π. Όμως το σήμα κατατεθέν της Αρνης είναι τα μονά ή τα διπλά ραβδιά ως κύριο έμβλημα των πολεμικών τεχνών των Φιλιππίνων. Άλλες παραλλαγές στην τέχνη Αρνης περιλαμβάνουν Espada daga (ξίφος και στιλέτο μάχης) sinawali (διπλά ραβδιά) και TAPI TAPI (ασκήσεις αφοπλισμού με το ραβδί). Εκτός από αυτές τις ασκήσεις με διάφορα όπλα στην σύγχρονη Αρνης συγκαταλέγεται και η εκμάθηση διάφορων τεχνικών αυτοάμυνας χωρίς το ραβδί.
Δηλαδή δίνεται έμφαση στη σταδιακή εκπαίδευση του μαθητή ξεκινώντας με την εκμάθηση βασικών τεχνικών (η τέχνη μέσα στην τέχνη σου) οι ψύχραιμες και καίριες αντιδράσεις κατά την
διάρκεια του αγώνα (ροή) και τέλος η αποτελεσματική αντιμετώπιση απέναντι στα χτυπήματα του αντιπάλου. (TAPI TAPI). Οι ασκούμενοι καλούνται ως arnısador ή αλλιώς πολεμιστές της Σύγχρονης Αρνης.
Τέλος επισημαίνεται ότι στη σύγχρονη Αρνης υπάρχουν επιρροές και στοιχεία από τις εξής πολεμικές τέχνες. Τζούντο, Καράτε και Wally του Jay μικρό κύκλο του jujutsu.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ REMY PRESAS
O Remy Presas από μικρός διδάχθηκε από τη οικογένεια του την πολεμική τέχνη Αρνις. Κατόπιν πήγε να εκπαιδευτεί και στις ιαπωνικές πολεμικές τέχνες ιδιαίτερα δε στο Shotokan karate και στο Τζούντο, επιτυγχάνοντας υψηλές διακρίσεις σε αγώνες, ενώ ταυτοχρόνως εκπαιδεύτηκε και σε άλλες πολεμικές τέχνες των Φιλιππίνων κυρίως στη Βενάτσιο Μπεϊκον Balintawak.
Ξεκίνησε από ένα μικρό γυμναστήριο στη Bacolod το 1950 προσπαθώντας να διαδώσει την τέχνη ARNIS στη τοπική νεολαία, αφενός ως πολιτιστική κληρονομιά και αφετέρου ως μια μορφή γενικότερης ανάπτυξης του αθλητισμού. Δίδαξε την τέχνη Arnıs στο πανεπιστήμιο του Negros Occidental-Recoletos.
Η επιθυμία του να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον για την παραδοσιακή πολεμική τέχνη της χώρας του, μεγάλωσε με την πάροδο του χρόνου και άρχισε να κάνει τροποποιήσεις και βελτιώσεις σε όλα όσα είχε διδαχθεί. Το 1969 μετακόμισε στη Μανίλα κατόπιν αιτήματος ενός κυβερνητικού αξιωματούχου, όπου εκεί, καθιέρωσε τη Modern Arnıs επισήμως στην αθλητική ομοσπονδία των Φιλιππίνων. Συνέχισε κατ’ αυτόν τον τρόπο να αναπτύσσει και να διαδίδει τη τέχνη του, ακόμη και μέσω βιβλίων, μέχρι τη στιγμή που πολιτικές σκοπιμότητες τον ανάγκασαν να φύγει και να μετεγκατασταθεί στη Βόρεια Αμερική.
Εκεί συνάντησε τον Wally Jay, τον George Dillman, και άλλους εξέχοντες δάσκαλους πολεμικών τεχνών, που επηρέασαν θετικά την πρόοδο του, για την τέχνη της σύγχρονης Άρνης. Ειδικότερα δε, πρόσθεσε πολλές τεχνικές από τον μικρό κύκλο του Ζιου Ζίτσου στη Σύγχρονη Άρνης. Η τέχνη συνέχισε να αναπτύσσεται και να αλλάζει, σε τεχνική και σε τρόπους, αν και διατήρησε πάντοτε την αρχική της μορφή δλδ την έμφαση στο ραβδί ως κύριο όπλο αυτοάμυνας. Καθ 'όλη τη δεκαετία του 1980 και του 1990 ταξίδεψε εκτενώς για σεμινάρια κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, όπου και διοργάνωνε εκπαιδευτικά προγράμματα ιδίως το Σαββατοκύριακο σε διάφορες σχολές εκπαίδευσης. Επίσης έχουν κυκλοφορήσει αρκετά βιβλία του και βίντεο

Μodern Arnis History

fontos1600Οι Φιλιππίνες είναι ένα σύμπλεγμα νησιών που ως έθνος είναι πλούσιο σε πολιτισμό και ιστορία. Η πολεμική Τέχνη ARNIS/KALI/ESCRIMA των Φιλιππίνων έχει συμβάλλει στην ιστορία του έθνους με ποικιλόμορφους τρόπους. Υπάρχει μια αφθονία μορφών και συστημάτων της ARNIS/KALI/ESCRIMA που διδάσκονται σήμερα σε όλον τον κόσμο. Κατόρθωσε ως «πλήρης» πολεμική τέχνη να επιζήσει και να αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές, μέσω της ουσιαστικής συμβολής των οικογενειών αλλά και των εκπαιδευτών της.
Η ARNIS/KALI/ESCRIMA αρχικά αναπτύχθηκε από τους ιθαγενείς των νησιών των Φιλιππίνων, με τη χρήση διάφορων τοπικών όπλων όπως kampilans, μπαστούνια, ξίφη, μαχαίρια, λόγχες και άλλα, με στόχο την αντιμετώπιση των διαφόρων εχθρών αλλά και ως αποτελεσματικό μέσο αυτοάμυνας. Αυτά τα μέσα που προαναφέραμε εκτός από όπλα αρκετές φορές τα χρησιμοποιούσαν και ως γεωργικά εργαλεία.
Το 1521 κατά την άφιξη της δύναμης του Φερδινάρδου Μαγγελάνου στο νησί, οι Ισπανοί κατακτητές έδωσαν μάχη με μια ομάδα νησιωτών, όπου επικεφαλής ήταν ο Raja Λάπου Λάπου και ο οποίος σκότωσε τον Μαγγελάνο χρησιμοποιώντας τη λεπίδα του. Παρότι οι κατακτητές είχαν μαζί τους τεθωρακισμένα και μουσκέτα ,οπισθοχώρησαν και εξουδετερώθηκαν από την γενναιότητα των ιθαγενών μαχητών. Το 1570 όμως οι Ισπανοί ξαναπροσπάθησαν με αποτέλεσμα οι Φιλιππίνες να τεθούν υπό την ισπανική κατοχή λόγω του σύγχρονου οπλισμού των κατακτητών. Τότε απαγορεύτηκε η πολεμική τέχνη ARNIS/KALI/ESCRIMA στην πρακτική της εφαρμογή, αλλά οι ιθαγενείς κατάφεραν να την διασώσουν μέσω των τελετουργικών χορών και των εικονικών μαχών που έδιναν στις διάφορες εκδηλώσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο η πολεμική τέχνη ARNIS/KALI/ESCRIMA κατάφερε να περάσει από γενιά σε γενιά και να διατηρηθεί μέχρι σήμερα.
Για τους τρεις όρους που αναφέρονται στην πολεμική τέχνη των Φιλιππίνων (Arnıs/Kali/Escrima) υπήρξε μια σύγχυση ως προς το ποια λέξη την αντιπροσωπεύει. Πιστεύεται πως οι λέξεις Arnıs kalı escrıma είναι και οι τρείς, κομμάτια της ίδιας της τέχνης και ανάλογα με την τοποθεσία, διάλεκτο και είδος εκπαίδευσης, χρησιμοποιείται διαφορετικός όρος. Μια ερμηνεία που έχει δοθεί είναι πως η Kalı είναι η μητέρα τέχνη της Arnis και της Escrıma. Οπου Arnıs σημαίνει, η μάχη με όπλα, όπως το μαχαίρι, το στιλέτο, το σπαθί και άλλα λογχοειδή. Η Escrima σημαίνει η μάχη που βασίζεται στην Μπαστόν (σκυτάλη) ή στο ραβδί .
Σήμερα η Άρνης / Kali / Escrima έχει διατηρήσει μια ισχυρή ισπανική επιρροή όχι μόνο στα ονόματα και τους τίτλους που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση, αλλά και για τον αντίκτυπο που είχε στον πολιτισμό των Φιλιππίνων η ισπανική κατοχή. Οι πολεμικές τέχνες των Φιλιππίνων συνεχίζουν να είναι δημοφιλείς, λόγω του ευρέος φάσματος των όπλων που χρησιμοποιούνται κατά την εκμάθηση τους, έτσι ώστε να είναι καίρια αποτελεσματικές.

                                                                                                                                         HOME   I   CONTACT I Πολεμικές  τέχνες I

 
remy presas                    Grandmaster Remy Α Presas
Ο Δημιουργός του Modern Arnis
 
 
 RODEL DACOOC gm                      Grandmaster Rodel Dagooc
Μαθητής του GM Remy A Presas και Ιδρυτής του Dagooc Arnis System (D.A.S.)
 

 

 

 

balafas4

Guro Christos Balafas
 

arden Poblete1Tatlo Lakan Arden Poblete

 

 

alex husakos1

Guro Άλεξ Χουσάκος